Binjin

tala fou

Ole tele ma le tele o mea fa'apipi'i o lo'o su'e lo latou ala ile nofoaafi ma felauaiga tele

O su'esu'ega mai fafo i le tulaga o mea tu'ufa'atasia mo femalagaiga i nofoaafi o lo'o fa'aauau pea mo le lata i le afa seneturi.E ui lava o le televave o le atinaʻeina o nofoaafi ma le televave o nofoaafi i Saina ma le faʻaogaina o mea faʻapipiʻi fale i totonu o lenei fanua o loʻo faʻasolosolo atoa, o le fiber faʻamalosia o mea faʻapipiʻi faʻaaogaina lautele i le nofoaafi mai fafo e sili atu le fiber tioata, e ese mai. o mea fa'apipi'i alava kaponi i Saina.E pei ona taʻua i lenei tusiga, o le carbon fiber e itiiti ifo i le 10% o mea tuʻufaʻatasia mo le tino na atiaʻe e le TPI Composite Company, ma o le isi vaega o le fiber tioata, ina ia mafai ona faapaleni le tau aʻo faʻamautinoa le mama.O le tele o le fa'aogaina o le carbon fiber e mautinoa lava e o'o atu ai i faigata tau, o lea e mafai ai ona fa'aoga i nisi o vaega fa'avae autu e pei o bogies.

Mo le silia ma le 50 tausaga, o Norplex-Micarta, o se tagata fai mea fa'apipi'i vevela, sa i ai se pisinisi mautu e fai meafaitino mo le felauaiga o nofoaafi, e aofia ai nofoaafi, faiga fa'amau mo nofoaafi, ma le fa'amama eletise mo ala eletise maualuga.Ae i aso nei, o loʻo faʻalauteleina le maketi a le kamupani i tua atu o se faʻailoga vaapiapi i le tele o faʻaoga e pei o puipui, taualuga ma fola.

Dustin Davis, faatonu o le atinaʻeina o pisinisi mo Norplex-Micarta, e talitonu o nofoaafi ma isi maketi felauaiga tele o le a faʻateleina avanoa mo lana kamupani, faʻapea foʻi ma isi gaosiga tuʻufaʻatasia ma faʻatau, i tausaga a sau.E tele mafuaʻaga mo lenei faʻatupulaia o loʻo faʻamoemoeina, o se tasi o ia mea o le faʻaaogaina e Europa o le Fire standard EN 45545-2, lea e faʻaalia atili ai le malosi o le afi, asu ma le kesi (FST) manaʻoga mo felauaiga tele.I le fa'aogaina o le phenolic resin systems, e mafai e tagata gaosi mea fa'apipi'i ona tu'ufa'atasia mea e mana'omia mo le puipuiga o le afi ma le asu i totonu oa latou oloa.

nofoaafi ma felauaiga tele4

E le gata i lea, ua amata ona iloa e le aufaipisinisi pasi, alavai ma nofoaafi le lelei o mea tuʻufaʻatasia i le faʻaitiitia o le pisapisao ma le cacophony."Afai na e alu i luga o le alatele ma faʻalogo i se uʻamea o loʻo gaʻo," o le tala lea a Davis.Afai o le laulau e faia i mea tu'ufa'atasi, o le a fa'alogoina le leo ma fa'afilemu ai le nofoaafi."

O le mama o le mamafa o le mea fa'apipi'i e fa'apena fo'i ona fa'afiafiaina ai le au fai pasi e naunau e fa'aitiitia le fa'aogaina o le suau'u ma fa'alautele lona avanoa.I se lipoti o Setema 2018, na valoia ai e le kamupani suʻesuʻe maketi Lucintel o le maketi o le lalolagi mo mea faʻapipiʻi faʻaaogaina i felauaiga tele ma taʻavale i fafo o le a faʻatupulaia i le fua faatatau faaletausaga o le 4.6 pasene i le va o le 2018 ma le 2023, ma se tau aoga e $ 1 piliona i le 2023. O avanoa o le a sau mai le tele o faʻaoga, e aofia ai fafo, totonu, hood ma vaega eletise, ma vaega eletise.

Norplex-Micarta ua gaosia nei vaega fou o loʻo faʻataʻitaʻiina nei i luga o laina nofoaafi mama i le Iunaite Setete.E le gata i lea, o loʻo faʻaauau pea ona taulaʻi le kamupani i faiga faʻaeletise faʻatasi ai ma mea faʻalava faʻaauau ma tuʻufaʻatasia i latou faʻamaʻi vave faʻamalolo resin."E mafai ona e faʻaitiitia tau, faʻateleina le gaosiga, ma aumai le faʻatinoga atoa o le FST phenolic i maketi," o le faʻamatalaga lea a Davis.E ui o mea tu'ufa'atasi e mafai ona sili atu le taugata nai lo vaega u'amea tutusa, fai mai Davis o le tau e le o le fa'atatauina o le fa'atatau o lo'o latou su'esu'eina.

Malamalama ma fa'amumu
O le toe faʻaleleia o le vaalele a Europa Duetsche Bahn o le 66 ICE-3 Express taʻavale o se tasi lea o gafatia o mea tuʻufaʻatasia e faʻafetaui ai manaʻoga faʻapitoa o tagata faʻatau.O le ea malulu, faiga faʻafiafia pasese ma nofoa fou faʻaopoopoina le mamafa le manaʻomia i taavale afi a le ICE-3.E le gata i lea, o le uluai fola plywood e leʻi ausia tulaga fou a le afi a Europa.Sa mana'omia e le kamupani se vaifofo fola e fesoasoani e fa'aitiitia le mamafa ma fa'amalieina tulaga fa'amalumaluga afi.O le fola mama mama o le tali lea.

O le Saertex, ose gaosiga o ie tu'ufa'atasia e fa'avae i Siamani, e ofoina atu le LEO® material system mo lona fola.Daniel Stumpp, fa'auluuluga o le maketi i le Saertex Group, fai mai le LEO o se ie fa'apipi'i, e le fa'a'umi'umi e ofoina atu mea fa'ainisinia sili atu ma sili atu le mama mama nai lo ie lalaga.O le fa'apipi'i fa'apipi'i fa'atasi e aofia ai fa'ailoga fa'apitoa e fa'asa'o ai le afi, mea fa'amalosia fiberglass, SAERfoam®(o se mea fa'apitoa fa'atasi ma alalaupapa 3D-fiberglass Bridges), ma LEO vinyl ester resins.

SMT (fa'avae fo'i i Siamani), ose gaosi mea fa'apipi'i, na fausia le fola e ala i le fa'atumuina o le masini e fa'aaoga ai taga vacuum silicon toe fa'aaogaina na faia e Alan Harper, o se kamupani Peretania.“E tusa ma le 50 pasene o le mamafa na matou faasaoina mai le plywood muamua,” o le tala lea a Stumpp."O le LEO system e faʻavae i luga o le fiber laminates faifaipea faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le resin system ma mea faʻainisinia sili ona lelei ... E le gata i lea, o le tuʻufaʻatasiga e le pala, o se mea sili ona lelei, aemaise lava i nofoaga e toʻa ai le kiona i le taumalulu ma le. ua susu le fola."O le fola, kapeta pito i luga ma mea pa'u e fetaui uma ma tulaga fou e taofia ai le afi.

Ua gaosia e le SMT le sili atu i le 32,000 sikuea mita o paneli, lea ua faʻapipiʻiina i le tusa ma le tasi vaetolu o nofoaafi ICE-3 valu e oʻo mai i le taimi nei.I le faagasologa o le toe faʻaleleia, o le tele o laulau taʻitasi o loʻo faʻaleleia ina ia fetaui ma se taʻavale faapitoa.O le OEM o le ICE-3 sedan sa matua fiafia lava i le fola fou tu'ufa'atasia lea na ia fa'atonuina ai se taualuga tu'ufa'atasi e sui ai se vaega o le fale uamea tuai i totonu o ta'avale nofoaafi.

Alu atili
O le Proterra, o se mamanu faʻavae Kalefonia ma le gaosiga o pasi eletise e leai se faʻamalama, o loʻo faʻaaogaina mea tuʻufaʻatasia i ona tino uma talu mai le 2009. I le 2017, na faʻamautu ai e le kamupani se faʻamaumauga e ala i le aveina o le 1,100 maila e tasi i luga o lana Catalyst e faʻatumuina maa. ®E2 pasi.O lena pasi o lo'o fa'aalia ai se tino mama na faia e le kamupani tu'ufa'atasi TPI Composite.

* Talu ai nei, na galulue faʻatasi ai le TPI ma Proterra e tuʻufaʻatasia se pasi eletise tuʻufaʻatasia uma-i-tasi."I totonu o se pasi masani poʻo se loli, o loʻo i ai se taʻavale, ma o le tino o loʻo nofo i luga o lena taʻavale," o le faʻamatalaga lea a Todd Altman, le faatonu o le Strategic marketing i TPI.Faatasi ai ma le mamanu o le atigi malo o le pasi, matou te tuʻufaʻatasia le taʻavale ma le tino faʻatasi, e tutusa ma le mamanu o le taʻavale uma-i-tasi." O se fausaga e tasi e sili atu le aoga nai lo fausaga eseese e lua e faʻafetaui ai manaʻoga faʻatinoga.
O le tino o le atigi e tasi a le Proterra o loʻo faʻamoemoeina, faʻatulagaina mai le sasa e avea ma taʻavale eletise.O se eseesega taua lena, fai mai Altman, ona o le poto masani o le tele o tagata fai taavale ma fai pasi eletise o le taumafai lea e faʻatapulaʻaina taumafaiga e faʻafetaui a latou mamanu masani mo afi afi i totonu i taavale eletise."O loʻo latou faʻaaogaina tulaga o loʻo i ai nei ma taumafai e faʻapipiʻi le tele o maʻa pe a mafai. E le ofoina atu le fofo sili mai soʻo se vaaiga.""O le tala lea a Altman.
O le tele o pasi eletise, mo se faʻataʻitaʻiga, e iai maa i tua poʻo luga o le taʻavale.Ae mo Proterra, e mafai e le TPI ona faʻapipiʻi le maa i lalo ole pasi."Afai o loʻo e faʻaopoopoina le tele o le mamafa i le fausaga o le taʻavale, e te manaʻo ia mama le mamafa e mafai, e le gata i le faʻatinoga o le faʻatinoga ma mai le saogalemu," o le tala lea a Altman.Na ia fa’ailoa o le tele o pasi eletise ma ta’avale ua toe fo’i atu nei i le ata tusi mo le atina’eina o ni ata e sili atu ona lelei ma fa’atatau mo a latou ta’avale.

Ua osia e le TPI se maliliega e lima tausaga ma le Proterra e gaosia ai le oo atu i le 3,350 fale pasi tuufaatasi i fale a le TPI i Iowa ma Rhode Island.

Manaomia e fa'avasega
O le fa'atulagaina o le tino o le pasi a Catalyst e mana'omia ai le TPI ma le Proterra e fa'apaleni i taimi uma le malosi ma vaivaiga o mea eseese uma ina ia mafai ai ona latou ausia sini tau a'o ausia le fa'atinoga lelei.Na ta’ua e Altman o le poto masani a le TPI i le gaosiga o lau mata’i tetele e tusa ma le 200 futu le umi ma le mamafa e 25,000 pauna e faigofie ai ona latou gaosia tino pasi e 40-futu le mamafa i le va o le 6,000 ma le 10,000 pauna.

E mafai e le TPI ona maua le malosi faʻatulagaina e manaʻomia e ala i le faʻaaogaina o le alava carbon ma taofi e faʻamalosia ai vaega o loʻo amoina le mamafa tele."Matou te faʻaaogaina le carbon fiber lea e mafai ai ona e faʻatau se taavale," o le tala lea a Altman.I le aotelega, e itiiti ifo i le 10 pasene o mea e fa'amalosia ai le tino, ae o le isi mea o le fiberglass.

Na filifilia e le TPI le vinyl ester resin mo se mafuaaga tutusa."Pe a tatou vaʻavaʻai i epoxies, e lelei tele, ae a e faʻamaloloina, e tatau ona e faʻatuputeleina le vevela, o lea e tatau ai ona e faʻamafanafanaina le limu. O se tau faʻaopoopo, "na ia faaauau ai.

O lo'o fa'aogaina e le kamupani le fa'aogaina o le resini fa'afeso'ota'i masini (VARTM) e gaosia ai fausaga sanuisi tu'ufa'atasi e maua ai le ma'a'a talafeagai i se atigi e tasi.I le taimi o le gaosiga, o nisi mea faʻapipiʻi uʻamea (e pei o filo faʻapipiʻi ma paʻu ipu) o loʻo tuʻufaʻatasia i totonu o le tino.Ua vaevaeina le pasi i vaega pito i luga ma lalo, ona faapipii faatasi lea.E tatau i tagata faigaluega mulimuli ane ona fa'aopoopo ni mea teuteu fa'apipi'i laiti e pei o fairings, ae o le numera o vaega o se vaega o le pasi u'amea.

A maeʻa ona tuʻuina atu le tino maeʻa i le fale gaosi pasi a Proterra, o le laina gaosiga e tafe vave ona e itiiti galuega e fai."Latou te le tau faia uma le uelo, olo ma gaosiga, ma o loʻo i ai se latou faʻaoga faigofie e faʻafesoʻotaʻi le tino i le taʻavale," o le faʻaopoopo mai lea a Altman.Proterra e sefe le taimi ma faʻaitiitia le ulu ona o le itiiti ifo o avanoa gaosi e manaʻomia mo le atigi monocotic.

E talitonu Altman o le a faʻaauau pea le faʻatupulaia o manaʻoga mo pasi tuʻufaʻatasia pe a liliu atu taulaga i pasi eletise e faʻaitiitia ai le filogia ma faʻaitiitia ai tau.Fai mai Proterra, o ta'avale eletise e sili ona maualalo le tau o le olaga (12 tausaga) pe a fa'atusatusa i le tiso, kesi fa'alenatura po'o pasi fa'atosina diesel.Atonu o se tasi lea o mafuaʻaga na fai mai ai Proterra o faʻatauga o pasi eletise e faʻaaogaina maa o loʻo i ai nei mo le 10% o le aofaʻi o maketi o felauaiga.

O lo'o iai pea nisi fa'alavelave i le fa'aogaina lautele o mea fa'apipi'i i totonu ole tino pasi eletise.O le tasi o le fa'apitoa o mana'oga eseese a tagata fa'atau pasi."So'o se pulega femalaga'i e fiafia e maua pasi i se auala ese -- fa'atulaga nofoa, tatala fa'amau. O se lu'itau tele mo le au fai pasi, ma o le tele o na mea fa'atulagaina e mafai ona o mai ia i matou.""Fai mai Altman. "O le au faʻapipiʻi tuʻufaʻatasiga e manaʻo e fai se fausaga faʻapitoa, ae afai e manaʻo tagata uma e manaʻomia se tulaga maualuga o faʻasalalauga, o le a faigata ona faia lena mea. le fetuutuunai e manaʻomia e tagata faʻatau.

Saili le avanoa
O lo'o fa'aauauina su'esu'ega a mea fa'apipi'i pe talafeagai ona fa'aoga mo femalaga'iga fou.I Peretania, o le ELG Carbon Fibre, lea e fa'apitoa i tekinolosi mo le toe fa'aaogaina ma le toe fa'aaogaina o le carbon fibre, e ta'ita'ia se fa'apotopotoga o kamupani o lo'o atina'e mea mama tu'ufa'atasia mo bogies i ta'avale pasese.O le bogie e lagolagoina le tino o le taavale, taʻitaʻia le uili ma faʻamautu lona mautu.Latou te fesoasoani i le fa'aleleia atili o le fa'alelei o le ta'avale e ala i le fa'afefeteina o le fe'avea'i o nofoaafi ma fa'aitiitia le malosi o le centrifugal a'o liliu le nofoaafi.

O se tasi o sini o le poloketi o le gaosia o bogies e 50 pasene le mama nai lo bogies fa'atusa."Afai e mama le bogie, o le a faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o le ala, ma ona o le uta i luga o le ala o le a maualalo, o le taimi o le tausiga ma le tau o le tausiga e mafai ona faʻaitiitia," o le tala lea a Camille Seurat, ELG product development engineer.O fa'amoemoega fa'aopoopo e fa'aitiitia ai le malosi o uili o le itu-i-rail i le 40% ma tu'uina atu le mata'ituina o tulaga i le olaga atoa.O lo'o fa'atupeina e le Komiti Fa'atonu Rail Safety and Standards Board a Peretania (RSSB) le poloketi ma le fa'amoemoe e gaosia se oloa fa'apisinisi.

E tele fa'ata'ita'iga faufale na fa'atautaia ma e tele fo'i su'ega su'esu'e na fa'aaogaina e fa'aoga ai mea'ai mai le oomiina, fa'asusu fa'asusu, fa'asu'u ma le autoclave.Talu ai o le a fa'atapula'aina le gaosiga o le bogies, na filifilia ai e le kamupani le epoxy prepreg fa'amalolo i totonu o ta'avale e avea ma auala sili ona taugofie mo le fausiaina.

O le fa'ata'ita'iga bogie atoa e 8.8 futu le umi, 6.7 futu le lautele ma 2.8 futu le maualuga.E faia mai i le tu'ufa'atasiga o alava kaponi toe fa'aaogaina (pepa e le'i lalagaina na saunia e le ELG) ma le ie alava mata.O filo e tasi-auala o le a faʻaaogaina mo le elemene malosi autu ma o le a tuʻuina i totonu o le faʻaogaina e faʻaaoga ai tekinolosi robotic.O se epoxy e iai mea fa'ainisinia lelei o le a filifilia, lea o le a avea ma se epoxy fa'alumaina fou ua fa'amaonia EN45545-2 mo le fa'aoga i luga o nofoaafi.
E le pei o bogies uamea, lea e uelo mai le faʻamau faʻataʻitaʻi i faʻalava itu e lua, o le a fausia bogies tuʻufaʻatasia i luga ma pito i lalo eseese ona sosoo ai lea.Ina ia suia le bogies u'amea o lo'o i ai, e tatau ona tu'ufa'atasia le fa'aputuga fa'agata ma taofi feso'ota'iga fa'amau ma isi mea fa'aoga i le tulaga lava e tasi.“Mo le taimi nei, ua matou filifili e teu le uamea, ae mo isi galuega, atonu e manaia le suia o mea faʻapipiʻi uʻamea i ituaiga tuʻufaʻatasia ina ia mafai ai ona faʻaititia atili le mamafa mulimuli,” o le tala lea a Seurat.

O se sui auai o le Sensors and Composites Group i le Iunivesite o Birmingham o loʻo vaʻaia le atinaʻeina o le masini, lea o le a tuʻufaʻatasia i totonu o le bogie tuʻufaʻatasia i le gaosiga."O le tele o masini o le a taulaʻi i le mataʻituina o le mamafa i vaega tuʻufaʻatasia i luga o le bogie, aʻo isi e mo le vaʻaia o le vevela," o le tala lea a Seurat.O masini e faʻatagaina le mataʻituina o le fausaga tuʻufaʻatasia, faʻatagaina faʻamaumauga o le olaga atoa e aoina.O lenei mea o le a maua ai faʻamatalaga taua e uiga i le maualuga o le uta ma le vaivai umi.

O suʻesuʻega muamua o loʻo faʻaalia ai e tatau ona mafai ona ausia le faʻaitiitia o le mamafa o le 50%.O loʻo faʻamoemoe le vaega o le poloketi e iai se bogie tele ua sauni mo suʻega i le ogatotonu o le 2019.Afai e fa'atino le fa'ata'ita'iga e pei ona fa'amoemoeina, o le a latou gaosia le tele o va'a e fa'ata'ita'i ai trams na faia e Alstom, le kamupani fela'ua'i nofoaafi.

Fai mai Seurat, e ui lava o loʻo tele pea galuega e tatau ona fai, o faʻamatalaga muamua o loʻo fautua mai ai e mafai ona fausia se bogie tuʻufaʻatasiga faʻapisinisi e mafai ona tauva ma bogies uʻamea i le tau ma le malosi."Ona ou manatu ai lea e tele naua filifiliga ma avanoa e mafai ona faʻaogaina mo tuʻufaʻatasiga i totonu o le alamanuia o nofoaafi," o lana faʻaopoopo mai lea.(Mataupu na toe lolomiina mai le Carbon Fiber ma Ona Tekinolosi Composite e Dr. Qian Xin).


Taimi meli: Mati-07-2023